Już po raz 17. zorganizowany został Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”. W sobotę 18 listopada 2017 r., w remizie OSP w Lachowicach, swoje kulinarne wyroby zaprezentowało czternaście grup z różnych miejscowości powiatu suskiego. Do oceny komisji konkursowych przygotowane zostały w tym roku potrawy z wieprzowiny oraz tradycyjnie już różne nalewki sporządzane według własnych receptur. Zanim jednak członkowie komisji przystąpili do pracy wszystkich przybyłych powitał gospodarz stryszawskiej gminy wójt Rafał Lasek, a senator RP Andrzej Pająk podziękował organizatorom i uczestnikom konkursu za podejmowanie działań na rzecz ochrony dziedzictwa kulturowego i podtrzymywania tradycji kulinarnych. W oczekiwaniu na werdykt jury uczestnicy imprezy mogli wysłuchać góralskiej muzyki w wykonaniu m.in. młodzieżowej kapeli „Spod Jałowca” działającej przy GOK w Stryszawie. Był też czas na wspólną zabawę.